MarkkuSaarikangas

Menestyäkseen Suomi tarvitsee yrittäjiä

  • Menestyäkseen Suomi tarvitsee yrittäjiä

 

Suomessa on huutava pula yrittäjistä. Osin siksi, että monella ihmisellä on aivan oikeutetusti epäilyä ja pelkoa yrittäjyyttä kohtaan. Valtion tulisikin luoda sellaiset olosuhteet, että yrittäminen koetaan haluttavaksi. Yrittäjyys pitää Suomen elinvoimaisena ja auttaa menestymään myös tulevaisuudessa.

Miksi yritystoimintaa ei uskalleta aloittaa?


Riskit tuntuvat liian suurelta.
Jos epäonnistuu, menettää omaisuutensa, luottotiedot jne.
Ei tiedetä, mistä rahoitusta saa.
Yrittäjän työttömyysturva on huono, samoin muiden perheenjäsenten.
On epäselvää, voiko yrittäjä pitää lomaa, tai mitä tapahtuu, jos yrittäjä sairastuu.

Kuinka tilanne korjataan?


Tehdään yrittäjästä sekä hänen perheenjäsenistä tasavertaisia palkansaajiin nähden työttömyysturvan, sairastumisen, tapaturman ja kuolemantapauksen sekä eläkekertymän osalta.


Aloittaessaan yritystoiminnan pitäisi pystyä siirtymään yrittäjien työttömyyskassaan ilman karenssiaikaa.


Yrittäjälle mahdollisuus lomauttaa itsensä tilanteissa, joissa yrityksen liiketoiminta on voimakkaasti heikentynyt tai tilapäisesti pysähdyksissä. Näin yrittäjä selviäisi taloudellisesti huonon hetken yli ilman että ajautuu maksuvaikeuksiin siviilielämässään.


Tällä hetkellä yritys on käytännössä lakkautettava, jotta yrittäjä on oikeutettu työttömyyspäivärahaan.


Työttömällä ei myöskään saa olla mitään yritystoimintaa. Tämän pitäisi olla mahdollista jos esimerkiksi yrityksen muu avainhenkilö tuotannossa työskentelisi kokoajan.


Palkatessaan työttömän työnhakijan, annetaan yritykselle 30 % helpotus TyEL-maksuun 24 kuukauden ajaksi.

Annetaan kepin sijasta porkkanaa!


Valtio takaa alkuajan rahoituksen pienlainan. Tästä olen tehnyt erillisen esityksen, joka on julkaistu blogissa Uusi Suomi-verkkolehdessä 22.3.2015.


Yritystoimintaan kohdistuvaa byrokratiaa pitää karsia ja helpottaa.


Liiallista sääntelyä ja määräyksiä pitää vähentää.


Luodaan yhden luukun ja henkilön malli: Kaikki ilmoitukset sekä muut yritystoimintaan liittyvät pakolliset asiat (TyEL- ja muut vakuutukset, verot jne.) on voitava hoitaa kerran kuukaudessa samalla kertaa, omalle, yritykselle nimetylle henkilölle.


Ilmoitukset on myös voitava tehdä sähköisesti yhteen järjestelmään.


Ei voittoa, ei veroa


Erikseen nostan esille paljon puhutun ns. Viron mallin. Tärkein kannuste yrittäjyydelle on, että voittoa ei veroteta, mikäli osinkoja ei makseta. Voitto jätetään yritykseen ja käytetään yrityksen kehittämiseen ja vahvistamiseen. Vero maksetaan vasta kun omistajat nostavat osinkoja yrityksestä.


Arvonlisäverovelvollisuuden alarajaa tulisi nostaa 40.000 euroon.


Mikroyritysten, erityisesti yhden henkilön työllistävien yritysten määrä kasvaa jatkuvasti.  Näille yrittäjille tulisi kannustimeksi räätälöidä esimerkiksi 10 000 euron verovähennys. Nykyjärjestelmämme ei millään tavoin palkitse yrittäjää riskinotosta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Vironmallia ei saada Suomeen, sillä se olisi pitänyt sopia jo EU:n liityttäessä samoinkuin sekin montako sutta vuosittain saa poistaa vahvuudesta.
Verolakiin tietenkin voisi tehdä muutoksia, että vain nostetustarahasta verotetaan, samoin ammatinharjoittajien, kuten lääkäreiden ja asianajajien
osakeyhtiömuotoiset pääomatuloverokikkailut pitäisi purkaa.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Antakaa yksinyrittäjälle perusturvan osalta palkansaajan status niin johan alkaa löytyä uusia yrittäjiä, ei monikaan viitsi kuin korkeintaan fanituskursseilla harhautettuna koska tällöin pelissä on kaikki,
aivan kaikki,
valtiohan ei anna työn puutteessa riutuvalle piirunkaan vertaa armoa ja laittaa ennakot ja sentinkin alvivelan surutta ulosottoon,
työttömälle palkansaajalle peruspäivärahan ja asumistuen.

Käyttäjän MarkoHeikkuri kuva
Marko Heikkuri

Jos aloittaville yrittäjille annetaan liikaa helpotuksia, niin se vääristää kilpailua ja on vaarallista muille samalla alalla toimiville jotka saattavat jo työllistää muita henkilöitä. Yrityksiä tulee ehdottomasti kohdella saman arvoisina, jotta kaikilla yrityksillä olisi mahdollisuus voida hyvin. Olen jo kysynyt tätä monilta ja kysyn taas. Mitä hyötyä on antaa pk-sektorin yrityksille helpotuksia jos yksityisillä ei ole tarpeeksi varaa ostaa tuotteita tai palveluita? Näiden muutosten tulee lähteä yksityisten käytössä olevasta pääomasta. Jos kulutusveroja alennetaan järkevästi ja näin saadaan ihmisille lisää pääomaa, niin se tarkoittaa yritysten kaupalle nousua myynnissä ja lisää työvoiman tarvetta. Jos taas elin kustannukset laskevat Suomessa, niin kenties ihmiset olisivat valmiimpia ottamaan vastaan pienempi palkkaisempiakin töitä. Marko Heikkuri - Muutos 2011 - Lappi - NRO 33

Toimituksen poiminnat