MarkkuSaarikangas

KOSKIENSUOJELULAKIA EI TULE AVATA

  • KOSKIENSUOJELULAKIA EI TULE AVATA

 

Koskiensuojelulakia ei tule avata

 

Koskiensuojelulaki säädettiin vuonna 1987 suojelemaan viimeisiä vapaana virtaavia koskia. Koskien suojelun tarve on niistä ajoista vain suurentunut, niin huonosti voivat useat, virtavesistä riippuvaiset, uhanalaiset kalalajimme.

 

 

Miksi laki halutaan purkaa

 

Lain avaamista hakevat ahneet vesivoimayritykset, jotka haluavat rakentaa Vuotoksen ja Kollajan altaat välittämättä paikallisten, pienten ihmisten, mielipiteistä ja tuskasta. Yritykset, jotka lupaavat paikallisille ummet ja lammet, mutta pettävät lupauksensa (hetkinen onko tässä jotain tuttua…).

Yritykset, jotka ovat jo saaneet korvauksen siitä että altaita ei rakenneta. Yritykset, jotka laskevat vain lisäsäätövoimasta saatavia jättituottoja. Yritykset, jotka hyvin tietävät että Koskiensuojelulain purkaminen avaisi Pandoran lippaan. Jos lakia muutettaisiin yhden yrityksen vuoksi, olisi pian rivissä iso joukko muita yrityksiä vaatimassa samaa.

 

Lisävesivoiman tarve perustellaan säätövoimaksi tuulivoimalle. Hannele Holttisen VTT:lle tekemien arvioiden mukaan Suomessa tarvittaisiin uutta säätövoimaa tuulivoiman lisärakentamisen myötä 160 MW. Kymmenkertainen määrä säätövoimaa on saatavilla paljon edullisemmin  parantamalla siirtoyhteyksiä Norjaan ja Ruotsiin sekä yhdistämällä Fortumin Venäjältä hankkima Vesivoimakapasiteetti (lähes yhtä suuri kuin koko Suomen nykykapasiteetti, eli noin 2800 MW) Pohjoismaiseen säätösähkömarkkinaan.

 

 

Lain purkamisen juridiset esteet

 

Ympäristöoikeuden professori Tapio Määtän (YLE Oulu 10.7.2014) mukaan koskiensuojelulain avaaminen jouduttaisiin todennäköisesti tekemään perustuslain säätämisjärjestyksessä. Vaikka lakia koskeva hallituksen esitys tuotaisiin valiokuntakäsittelyyn tavanomaisena lakina, hankkeen valmisteluun ja sen vaikutuksiin liittyy suuria ristiriitoja. Lain avaaminen vaatisi täten 2/3 enemmistöä eduskunnan äänestyksessä. Tämä on hyvä pitää mielessä, mennessänne äänestyskoppiin!

 

Perustuslain 20 § mukaan julkisen vallan on pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus terveelliseen ympäristöön sekä mahdollisuus vaikuttaa elinympäristöään koskevaan päätöksentekoon. Kollaja-hankkeen valmistelu ei täytä perustuslain vaatimuksia. Koskiensuojelulain purkaminen on sekä laillisesti että poliittisesti tuhoon tuomittu prosessi. Paikallisten edun mukaista olisi se, että hanketta ei tuotaisi vaalien jälkeen edes hallitusneuvotteluihin!

 

 

Kalatiestrategia

 

Lain avaamisen sijaan tarvitsemme 2012 hyväksytyn kalatiestrategian mukaisia elvyttäviä toimenpiteitä. Uudet toimivat kalatiet, ylisiirrot ja mätirasiaistutukset on kaikki aloitettava samanaikaisesti, näin saamme padottuihin jokiin kasvatettua elinvoimaiset kalakannat. Suomessa on tänään tasan kaksi kohtuullisen hyvin voivaa lohijokea, Tornionjoki ja Tenojoki. Tornionjoen kalastusmatkailun arvo on lähes kuusi miljoonaa euroa vuodessa. Meillä on mahdollisuus kasvattaa kalastusmatkailusta Suomeen vahva ja työllistävä elinkeino, joka tuo tuhansia uusia työpaikkoja ja satojen miljoonien arvosta verotuloja.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Jos Keskusta ottaa persut hallitukseeniin jokainen persuedustaja painaa Jaa nappia. Jos persut jäävät oppositioon, nin jokainen vastustaa koskiensuojelulain purkamista. Parempi siis, että persut jäävät oppositioon.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Jos Keskusta ottaa persut hallitukseen niin jokainen persuedustaja painaa Jaa nappia. Jos persut jäävät oppositioon, niin jokainen vastustaa koskiensuojelulain purkamista. Parempi siis, että persut jäävät oppositioon.

Tapani Lahnakoski

En tiedä, miten noiden altaiden rakentaminen liittyy koskiensuojeluun. Luulin, että niillä halutaan lisätuottoa jo valjastetun Kemijoen tuotolle, ehkä olen väärässä.

Muuten olen samaa mieltä, että uusia jokia ei pitäisi padota, vaan lopultakin rakentaa toimivat kalaportaat jo valjastettuihin jokiin.

Tuon säätövoiman lisärakentamisen tarpeen helpoiten estää sillä, että poistetaan tuullimyllyjen syöttötariffi, niin niiden rakentaminen loppuu siihen paikkaan.

Pirkko-Liisa Luhta

Koskiensuojelulaki estää Iijoen jatkorakentamisen ja siis Kollajan altaan. Jos koskiensuojelulaki puretaan Kollajan takia, saman lain takana on koko muu suojelutu, enää jäljellä oleva virtavesiluonto, 53 jokea ja koskialuetta. Olisi naiivia ajatella, että yhden yhtiön oman edun takia lakia edes lähdettäisiin purkamaan, kun kyse on minimaalisesta sähköntuotosta.Korkeimman hallinto-oikeuden vuosikirjapäätös vuodelta 2002 ja Natura-säädökset estävät Vuotoksen rakentamisen.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Pudasjärven kepulaiset haluavat Kollajan altaan,joten vaalipiirin kepujen on tuettava ja varmaan puolueenkin.

Toimituksen poiminnat