MarkkuSaarikangas

Korjataan Suomen työmarkkinat - ne ovat rikki

 

 

Yleissitovuutta ja kolmikantaan ei tule lakkauttaa tai horjuttaa. Malli toimii hyvin, kunhan on yhteinen tahtotila päättää asioista.

Yleissitovuus vs. paikallinen sopiminen 50 / 50% suhteessa, eli yleissitovuus takaa perusasiat ja paikallisilla sopimuksilla hienosäädetään asiat kunkin yrityksen tarpeeseen sopiviksi.

Tulospalkkio koko henkilöstölle, sama prosentuaalinen määrä kunkin palkasta. Mikäli bonuksista pitää tinkiä – yhtiön johdosta aloitetaan karsinta! Tulospalkkio voi muodostua joko projektikohtaisesti tai yrityksen tilikauden tuloksen mukaan.

Työntekijät aidosti mukaan yritysten päätöksen tekoon.

  •  kaksi henkilöstönedustajaa yhtiön hallitukseen täysivaltaisiksi jäseniksi.
  •  johtoryhmiin edustajat kaikista henkilöstöryhmistä täysin oikeuksin.
  •  säännöllinen ja avoin tiedottaminen henkilöstölle yhtiön asioista.
  •  tavoitteista yhdessä sopiminen on keskiössä ja niihin sitoutuminen.

Poliittiset lakot on kiellettävä. Muuten lailliseen lakko-oikeuteen ei tule puuttua.

 

Perustulo (”kansalaispalkka”) 1000 euroa / kk jokaiselle käyttöön.

Mikro- ja pienyrittäjyyden tukeminen:

  • Viron veromallista otettava parhaat palat käyttöön.
  • Yrittäjälle 10.000 euron vuosittainen yrittäjä vähennys, palkkio nimenomaa riskinottamisesta (vain pieni osa yrityksistä pystyy koskaan maksaman osinkoja omistajilleen).
  • Uuden työntekijän palkkaamisesta 25% alennus sivukuluihin kahdeksi vuodeksi, työttömän palkkaamisesta 50% alennus.
  • Yrittäjälle työntekijää vastaava sosiaaliturva sekä mahdollisuus lomauttaa itsensä. Taas kansalaispalkka auttaa tässäkin!!!
  • Aloittava yrityksen rahoitusta tulee tukea. Luotava malli joka on kuin opintolaina. Sen suuruus määräytyisi suhteessa miten paljon työllistät ihmisiä, painottaen työttömien työllistämiseen.

Vain positiivista tulosta tekevä yritys tuottaa hyvää henkilöstölleen, omistajilleen sekä sidosryhmilleen.

On myös ymmärrettävä, että aloittavista yrityksistä vain noin 35 % elää yli kolme vuotta, maailman laajuinen totuus. Hyväksytään siis myös epäonnistumiset yrittäjyydessä. Yrittäjän sekä hänen perheensä elämän tulee jatkua, vaikka olisi ajautunut yritystoiminnassaan konkurssiin. Rahoittaja ei koskaan saisi ottaa yrittäjän asuntoa lainojen vakuudeksi. Tästä on säädettävä laki pikaisesti (mm Kanadassa on näin).

 

Yrittämisestä pitää tehdä houkuttelevaa – valtaosa uusista työpaikoista syntyy mikroyrityksiin. Ei kuitenkaan unohdeta raskaan perusteollisuutemme suurta merkitystä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Perustulolle ei ole vaihtoehtoa. Kysymys ei ole siitä tuleeko se vai ei, vaan milloin se tulee. Teknologian kehityksen nopeutuminen ajaa tilanteeseen, jossa yhteiskuntarauhan kannalta perustulo on välttämätön vaihtoehto. Tulee olemaan vaikeampaa sanoa, mitä ihmisen tekemiä töitä ei voi korvata tekoälyllä varustetulla robotilla. Robottien valmistuksesta tulee helpompaa 3D-tulostuksen, robotiikan ja tekoälyn avulla. Kysymys on siitä kuinka kauan tähän menee. Markkinat ovat lähteneet mukaan jo.

En olisi voinut kuvitellakkaan 10 vuotta sitten, että olen nyt työssäni ottamassa tekoälyä käyttöön ja aloittamssa ohjelmistorobotiikan kokeilua. Ns. "autotalliprojektina" odottelee kotona tekoälyalustan (Keras) kokeilu. Tein keväällä töissä ensimmäiset kokeilut googlen tekoälyllä.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Perustuloa ei pidä tulla.

Perustulo ei ole hyvä asia varsinkaan, kun rajat auki ja EU kansalaisetkin voivat sitten tulla tänne perustuloa nauttimaan. Ei riitä varat millään.

Muutenkaan en kannata että voisi jäädä perustulolle heti, kun koulusta pääsee eläkeikään asti. Ei tämmöinen oikein ole järkevää. Tällainen passivoittaa ja eriarvoistaa

Jos perustulo tulee automaattisesti tai kaikki saa sen kerta haulla, siinä ei ole tarve harkintaa kuten yleensä näissä tuissa on. Ei selvityksiä tarvitse tehdä tuloistaan.
Tämä lisää kustannuksia.

Tämä perustulo kokeilu, joka käynnissä ei ole toden mukainen kuin vain Kelan työttömyysetuuden saajista valittiin, mutta
Jo nyt oli joku haastattelu, että joku kertoi että nyt ei sitten kannata tehdä koko päivää töitä kun sai töitä, on niin kiva olla lasten kanssa.

Varmaan aika moni voi keksiä on kivaa tehdä muuta kuin tehdä työtä kun saa kuitenkin sen tonnin.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Jo nyt oli joku haastattelu, että joku kertoi "

***
"Joku" haastattelu ja "joku" kertoi ei ole kovin vakuuttavaa ja muutoinkin rajua yksittäistapauksen poimintaa. Perustulo sinällään auttaisi juurikin heikoimpia ja esim. mahdollistaisi helpommalla itsensä työllistämisen uskaltamisen. Samalla purkaisi rajusti byrokratiaa. Tietenkään perustulon määrä ei voisi olla liian korkea..... mutta itsekin kyllä lähden siitä että jonkinlainen perustulo on paljon parempi malli kuin lisäbyrokratia ja tilastojen siivous "aktiivi"mallin sun muiden tapaisesti. Nykyään tapana parannella työllisyystilastoja tempputyöllistämisillä, höpöhöpö-kurssituksilla, siirtämällä toimeentulotuelle kokonaan jne. jne. Ei nykymallissa ole mitään järkeä.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Samalla sitten takuueläkeläisille annettaisiin kuoppakorotus:
Takuueläke turvaa Suomessa asuvalle henkilölle vähimmäiseläkkeen (775,27 e/kk)

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Takuueläkkeellä kituminen kyllä on monet ajanut leipäjonoihin ettei nyt sen puoleen... etenkin jos pitää alkaa valita ostaako lääkkeet vai ruokaa, niin onhan se "vähän" keljua. Eikä joka puolella niitä leipäjonojakaan riitä.

Perustulon määrää sinällään en haluaisi itsekään liian suureksi - kunhan perustoimeentulo täyttyisi, joka jo monelle mahdollistaisi esim. työn vastaanottamisen ilman pelkoja perustukien lähtemisistä. Ja todellakin monelle se mahdollistaisi yrittäjäksikin lähtemisen ilman nykypelkoja ja byrokratiahelvettiä.

Tukien väärinkäyttöön verrattunahan tukien alikäyttö on Suomessa ollut se suurempi ongelma tutkitusti (johtaen moniin sosiaalisiin ongelmiin, syrjäytymiseen, luottotietojen menetykseen jne.) eli perustulo parantaisi tuotakin.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Osakeyhtiön hallituksen jäsenyys saattaa tuoda mukanaan myös vastuita. Kun tulee vastuita, pitää vastuun kantamisesta saada myös palkkiota. Osakeyhtiö taas haluaa myös palkkiolle vastinetta, tietoa ja taitoa.

Aikoinaan EKA-yhtymän tytäryhtiöiden hallituksiin valittiin ay-liikkeen napamiehiä. Sitten alkoi alamäki ja konkurssikierre. Eräs hallituksen jäsen sanoi, että ei hän raha-asioista ymmärtänyt, kun vaimo hoiti ne kotona. Onneksi vaimo ymmärsi ja siirsi omaisuuden turvaan omiin nimiinsä.

Toimituksen poiminnat