MarkkuSaarikangas

Eläkeläisten kaltoinkohtelu riittää!

  • Arvokas vanhuus
    Arvokas vanhuus

Eläkkeiden ostovoiman jatkuva heikkeneminen - tämä asia kaihertaa ja suututtaa eläkeläisiä ja valveutuneita kansalaisia.

Sotien jälkeen syntyneiden suurten ikäluokkien eläköityminen ja eläkerahastojen riittävyys huolestuttivat Lipposen hallitusta, joka päätti taittaa eläkkeiden indeksin tilapäisenä poikkeuksena vuonna 1996. Tämä tilapäisyys on kestänyt yli 20 vuotta!

Talousmies Paavo Jauhiainen on laskenut, että vuodesta 1996 asti eläkkeellä olleelle on syntynyt 31,8 % palkkakuoppa. Hirmuinen esimerkki, tällaista ei kukaan tolkun ihminen voi hyväksyä.

Eläkeläiset köyhtyvät edelleen. Lähes jokainen 1,5 miljoonasta eläkeläisistä on pienituloinen, puolet heistä saa eläkettä n. 1400 euroa tai vähemmän. Minimieläkkeen varassa elää, no, elää kuinka kykenee, yli 100 000 suomalaista! Ongelma pahenee iän lisääntyessä, joka viides 75 v täyttänyt eläkeläinen elää alle köyhyysrajan, yli 85vuotiaista jo 30 % ja n. satavuotiaista, joka toinen.

Sipilän hallitus on säästänyt kansaneläkkeistä satoja miljoonia. Sipilän ministerit taustaryhmineen kertovat laittavansa julkisen talouden kuntoon. Tehtävä on vaikea, mutta kysyn, että eläkeläisiä kurittamallako saadaan Suomi pysymään epärealistisella kasvu-uralla? Kenen selästä kasvua nyt raavitaan?

Mitäpä on tapahtunut samaan aikaan eläkerahastoille?

Eläkerahastot ovat paisuneet kahdenkymmen vuoden aikana yli viisinkertaisiksi, varat ylittivät 200 miljardin rajan v 2017. Samaan aikaan eläkemenot ovat kaksinkertaistuneet. Eläkerahastojen korkotuotot (tuotto n. 7 % pa.) kasvattavat niitä koko ajan, sillä perityt työeläkemaksut ovat suuremmat kuin nyt maksettavat eläkkeet. Nykyisistä eläkevaroista kaksi kolmannesta on TELA:n laskelmien mukaan nykyisten ja juuri nyt eläkkeelle siirtyvien varoja. Vain 4 % (8 miljardia) on 1980-1990-luvuilla syntyneiden varoja.

Kolme neljäsosaa eläkevaroista on sijoitettu ulkomaille, koska niiden sijoittaminen kotimaahan ei ole ollut taloudellisesti järkevää. Ja meillä huolehditaan eläkerahastojen riittävyydestä, perkele!

Ei riitä pelkästään se, että eläkkeiden taitettu indeksi korjataan, vaan koko eläkejärjestelmä on rakennettava uudelleen!

 

Laitetaan eläkerahat hyödyttämään Suomen kansaa ja taloutta (vrt. Norjan Öljyrahasto), investoidaan Suomeen ja lopetetaan eläkeläisten kurittaminen.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Naulan kantaan, Markku! Eläkkeiden "taitto", eläkemaksujen korotukset, eläkerahastojen paisuminen ja niiden jätti-investoinnit ulkomaille ovat synkeä, yhtenäinen neliö.
Eläkeläisiä riistetään yhä röyhkeämmin ja rahavirta siitä vyöryy jonnekin Suomen ulkopuolelle. Ja jos tulee seuraava pörssiromahdus ja lama niin mitäpäs ulosviedyille rahoille tapahtuu? Nähdäänkö niistä paljoakaan enää myöhemmin Suomessa?

Toimituksen poiminnat